Carta personal a tots els Diputats i Diputades al Parlament de Catalunya

CARTA PERSONAL A TOTS ELS DIPUTATS I DIPUTADES DEL PARLAMENT DE CATALUNYA DEMANANT-LOS-HI EL SUPORT PER A LA PROPOSTA DE MODIFICACIÓ DEL CODI CIVIL EN MATÈRIA DE MATRIMONI

Il·lustre senyor Diputat, Il·lustre senyora Diputada,

Les persones homosexuals han de tenir els mateixos drets que la resta? Considerem que les seves relacions de parella mereixen la mateixa consideració i respecte que les altres? Han de tenir les parelles homosexuals, amb o sense fills, consideració de famílies?

Dimecres 27 de juny a la tarda tenim al Parlament de Catalunya una gran oportunitat per donar una resposta positiva a aquestes preguntes. Si la majoria de parelles tenen dret a optar entre tres possibilitats: conviure sense papers, acollir-se a la llei d’unions estables de parella o casar-se, les parelles homosexuals també haurien de tenir dret a elegir entre les mateixes opcions.

Per raons de justícia. Perquè les persones homosexuals han de tenir els mateixos drets que la resta dels ciutadans.

Per raons d’igual dignitat. Perquè ja és hora d’acabar de forma definitiva amb el menysteniment dels gais i les lesbianes, que han estat sovint estigmatitzats com a malalts o fruits d’una aberració de la natura.

Per raons d’acceptació social. Perquè són majoria els ciutadans i les ciutadanes que aproven el matrimoni de les parelles homosexuals segons enquestes recents (El Mundo/Sigma-2, 2 de gener de 2001; Cadena SER/Institut Opina, 28 de maig de 2001).

En compliment d’una resolució del Parlament europeu aprovada el 1994 en la que s’instava a posar fi al tracte desigual de les persones homosexuals en les disposicions jurídiques i administratives, i a posar fi a la prohibició de contraure matrimoni o d’accedir a règims jurídics equivalents.

Catalunya ha estat sempre capdavantera en la lluita per les llibertats i pel reconeixement dels drets de les persones homosexuals. No és casual que el moviment gai i lèsbic naixés a Catalunya, ni que Catalunya fos la primera Comunitat Autònoma en regular les unions estables de parella. Per això estem plenament legitimats per demanar que se segueixi a Espanya el camí iniciat per altres països europeus com Holanda i Bèlgica.

És per això que em permeto cridar la seva atenció sobre el debat de la proposta de resolució per la qual s’acorda de presentar a la Mesa del Congrés dels Diputats la Proposició de llei de modificació del Codi Civil en matèria de matrimoni.

Més enllà de la posició oficial de cada força política, està en joc la possibilitat de fer avançar els drets i la consideració social de les persones homosexuals, i és per això que em permeto de demanar-li personalment el seu suport, apel·lant a la seva sensibilitat democràtica.

Ben cordialment,

Miquel Iceta Llorens