Entrevista en el diario El Punt

Entrevista a Miquel Iceta
El Punt (24/02/02)

Vicenç Planella

“Josep Montilla pot ser el que vulgui a la llista de Barcelona, menys el candidat”

– S’han entès les crítiques de Pasqual Maragall al pacte antiterrorista?
– El PSC està d’acord amb el pacte antiterrorista perquè creiem que és bo que els partits que poden governar a Espanya es posin d’acord en temes clau i que els terroristes no pensin que el fet de governar un o altres els pot donar capa avantatge comparatiu. També sempre hem dit que aquest pacte no és excloent i que ens agradaria que fos subscrit per totes els forces polítiques. I tercer, estem dient que el PP utilitza sovint el terrorisme com a coartada ideològica per imposar un model d’Espanya que és excloent. Nosaltres hem de fer compatible el nostre acord amb un pacte subscrit pel PSOE i la crítica política a un govern del PP que vol fer una Espanya a la seva mida.

– El PSC també està d’acord amb la disposició del PSOE a pactar la llei de cooperació autonòmica?
– El PSOE ha dit que vol negociar temes autonòmics i que posa com a requisit fonamental la reforma del Senat, cosa que nosaltres compartim. El PSOE el que no dirà, i és lògic, és que es tanca d’entrada a qualsevol mena d’acord amb el partit que governa, i menys en temes de tipus institucional. El que passa és que en aquests moments no es donen les condicions perquè el PP s’ha tancat en banda a la presència de les comunitats autònomes a les institucions de la Unió Europea i a la reforma del Senat. Això mateix pot passar amb el pacte local. Si es tracta d’enfrontar ajuntaments amb comunitats i no parlar dels temes del finançament és impossible que el PSOE arribi a un pacte amb el PP.

– La designació de Josep Borrell és una imposició del PSC a l’Entesa Catalana de Progrés al Senat?
– L’Entesa ha superat aquest entrebanc, que va ser una diferència de criteri, i en surt enfortida per tirar endavant. Respecte a la qüestió de fons, jo estic molt d’acord que Josep Borrell sigui una de les dues persones que les Corts Generals designin per representar a Espanya a la convenció de la UE. Ell és membre de l’Executiva del PSC i també és el president de la comissió mixta Congrés-Senat de relacions amb la Unió Europea. A mi em preocupa molt més l’orientació política del conjunt de la Unió Europea que altres qüestions i un cert èmfasi cap a una política social d’esquerres és absolutament necessari.

– No hauria estat millor triar un senador?
– Suposo que els que es queixen es queixarien igual si fos un diputat del PP i un senador del PSOE. En el fons el que està en qüestió és si un dels dos hauria d’haver estat membre d’un partit que no sigui d’àmbit estatal, i això és pràcticament implantejable. El PSOE ha designat un diputat català i s’hauria de valorar positivament des de Catalunya.

– Què en pensa el PSC de la proposta d’autogovern que elabora el govern de CiU i que està encapçalada per la reivindicació de l’administració única?
– Creiem que és una mera operació de propaganda i distracció. CiU està incòmode pel seu acord amb el PP i ha d’escenificar alguns moments de distanciament. El que estem és encandalitzats perquè CiU pretén negociar directament amb el govern de l’Estat sense passar pel tràmit de presentar a la comissió d’autogovern del Parlament les seves propostes. Menyspreen la màxima institució del nostre autogovern. Si CiU de veritat volgués aprofundir en l’autogovern cercaria primer un acord a Catalunya per enfortir la seva posició negociadora, que és d’extrema feblesa. Si no han aconseguit arreglar les plaques de matrícula com aconseguiran un paquet reivindicatiu?

– El PP adverteix que hi haurà ruptura amb CiU per aquest motiu.
– Si el PP pensés trencar-hi mai seria durant la presidència espanyola de la Unió Europea i, per tant, parlen de sis o vuit mesos, i això en política és una eternitat. No pensen trencar i estan decidits a portar la legislatura fins el final. El que no pot fer Aznar és dir que vol CiU en el govern espanyol i tres setmanes després dir que els vol fer fora del govern de Catalunya.

– Li preocupa l’ascens electoral d’Artur Mas?
– És obvi que, si es gasten milions en publicitat, cada dia és més conegut. Considerem que arribarem a les eleccions i el senyor Mas el coneixerà el 90% de la gent, però no sabem quin serà el judici dels ciutadans. El que sabem ara és que voldrien que hi hagués un altre president i un altre govern.

– Josep Montilla serà el número dos de la llista del PSC a Barcelona?
– Hi ha una cosa que sí que s’ha parlat, que és que en Joaquim Nadal s’està plantejant seriosament encapçalar la llista per Girona perquè creu que és la millor contribució que pot fer a la victòria electoral. Si finalment la decisió és aquesta, és obvi que haurà d’haver-hi un número dos a Barcelona que serà una persona políticament molt significativa.

– Més significatiu que Montilla?
– El Primer secretari del PSC pot ser el que vulgui, tret del cap de llista a Barcelona. Aquesta serà una decisió que Maragall prendrà en el seu moment. Nosaltres hem de fer una llista molt potent i els primers llocs han de ser una mostra de capacitat de proposta, d’organització i de comunicació amb l’electorat”.

– Aquest relleu en el número dos predetermina canvis en un futur govern del PSC?
– si em pregunta si el número dos per Barcelona serà forçosament el conseller en cap, doncs, no. Crec que és molt bo que en els llocs clau d’un govern del PSC hi hagi gent que no sigui de Barcelona i el fet que Nadal sigui conseller primer del govern alternatiu la gent ho veu molt bé. Volem enfortir lideratges territorials i amb projecció nacional.