Dimissió de Carod-Rovira

INTERVENCIÓ DEL PORTAVEU DEL GRUP PARLAMENTARI SOCIALISTES-CIUTADANS PEL CANVI EN LA DIPUTACIÓ PERMANENT DEL PARLAMENT DE CATALUNYA AMB MOTIU DE LA COMPAREIXENÇA DEL CONSELLER JOSEP LLUÍS CAROD-ROVIRA (30 de gener de 2004)

Sr, President, senyores i senyors Diputats,

Honorable Conseller,

Sentint aquests dies els exabruptes que se li han adreçat, el Grup Socialistes-Ciutadans pel canvi vol manifestar-li, en primer lloc, el respecte que ens mereix com a persona, com a dirigent polític, i com a màxim responsable d’Esquerra Republicana de Catalunya.

Estem convençuts que les seves actuacions estan guiades per unes conviccions ètiques i polítiques profundament coherents amb la seva trajectòria personal. No ens afegirem, doncs, a l’intent de desqualificació personal i política, a l’intent de criminalitzar les seves idees, a l’intent de fer-lo passar pel que no és.

Vostè és un demòcrata, un home d’esquerres, i una persona que creu que el futur de Catalunya passa per la independència, assolida de forma democràtica i, per descomptat, pacífica.

Els atacs que li fan les dretes catalana i espanyola, Honorable Conseller, el que de veritat volen és acabar amb el Govern catalanista i d’esquerres presidit per Pasqual Maragall. El que de veritat es pretén és afavorir una nova majoria absoluta a Espanya del PP, o una majoria relativa del PP que trobi el suport dels seus antics socis.

Els atacs contra vostè tenen un objectiu polític que va molt més enllà d’un atac a Esquerra Republicana de Catalunya.

Dit això, Honorable Conseller, des del Grup Socialista hem de manifestar que la seva iniciativa personal d’entrevistar-se amb la direcció de l’organització terrorista ETA va ser un error gravíssim.

Un error gravíssim per no calibrar que és impossible separar la seva funció de Secretari General d’Esquerra Republicana, de la responsabilitat de Conseller en cap que ostentava en el moment d’entrevistar-se amb ETA.

Vostè no hauria d’haver emprès mai una iniciativa que pogués comprometre el Govern de Catalunya sense consultar-ho amb el President de la Generalitat. I, encara menys, en tractar-se d’una iniciativa d’una transcendència política tan enorme com la d’entrevistar-se amb la direcció d’ETA.

Perquè, Honorable Conseller, vostè representa el Govern de Catalunya, i es deu a tots els catalans i les catalanes, no sols als militants del seu partit. I això pot, de vegades, limitar la seva capacitat d’actuació política. Coses que el Secretari General d’Esquerra Republicana de Catalunya podria fer, no les pot fer el Conseller en cap de la Generalitat de Catalunya.

Vostè, de forma involuntària, ha compromès el Govern. I això és greu. Vostè mateix ho ha assumit.

Però, Honorable Conseller, nosaltres no sols creiem que la seva iniciativa ha estat un error per haver estat protagonitzada per un alt responsable del Govern de Catalunya.

Nosaltres no compartim el plantejament de fons que hi ha al darrera de la seva iniciativa.

Honorable Conseller, cap iniciativa unilateral de partit no pot contribuir eficaçment a acabar amb la violència criminal d’ETA.

Honorable Conseller, dialogar amb ETA en aquests moments suposa donar alè a una organització que no sols està sensiblement afeblida, sinó que ha demostrat abastament la seva incapacitat per aturar la seva activitat terrorista. ETA no sap ni vol deixar les armes. ETA no vol que els bascos puguin decidir lliurement res. ETA amenaça i mata els que no comparteixen els seus criteris o els que es neguen a finançar les seves activitats. ETA no pot acceptar que fa més de vint-i-cinc anys que és un obstacle per la llibertat dels bascos.

Parlant la gent s’entén, però que el Secretari General d’ERC dialogui amb ETA no arregla res. Ni Catalunya és el País Basc. Ni Terra Lliure és ETA. Vostè no representava ni el Govern basc, ni el Govern espanyol, ni als partits que els donen suport.

Sabem, Honorable Conseller, que les nostres posicions no coincideixen amb les seves en aquest terreny. Compartim l’objectiu de la pau, però no coincidim en com aconseguir-ho. Aquesta discrepància no ha de pertorbar el govern catalanista i d’esquerres a la Generalitat de Catalunya. Vostè ha citat el suport de la companya Gema Zabaleta, però també hi ha altres veus en el socialisme basc, com la d’Eduardo Madina, que no comparteixen aquest criteri. Es tracta de dos companys respectats i estimats. Ho dic per assenyalar que no sols hi ha discrepàncies entre partits sobre aquesta qüestió, sinó també en el si d’un mateix projecte.

També compartim amb vostè, Honorable Conseller, l’objectiu polític de derrotar el PP en les properes eleccions generals. Però iniciatives com la seva, Honorable Conseller, lluny d’afeblir el PP, l’enforteixen. I això no és bo per Catalunya. És cert que el PP alimenta l’independentisme, com ho és que l’independentisme alimenta el PP. Però aquest no és l’escenari que nosaltres desitgem.

El que va ser molt bo per a Catalunya és que, precisament en aquest Parlament, per unanimitat, s’aprovés la Moció 55/VI, sobre la violència terrorista i les mesures a adoptar per a eradicar-la.

En aquella Moció es refermava el compromís unànime amb la democràcia, la pau i la llibertat davant la violència terrorista i el seu menyspreu a la vida, el més fonamental dels drets humans.

En aquella Moció, unànimement afirmàvem que tot objectiu polític es pot propugnar legítimament en democràcia, però que en defensar-lo no es pot justificar mai l’ús o l’acceptació de la violència.

Reclamàvem el diàleg i la unitat de totes les forces polítiques democràtiques, com a expressió del compromís amb el dret de viure en llibertat i de condemna inequívoca dels qui maten, i com a única esperança per a obtenir la pau.

Dèiem, el febrer del 2001: “la fi de la violència ha d’ésser i és un esforç conjunt de tots els demòcrates”. Per a nosaltres, el contingut d’aquella Moció segueix essent vàlid.

Vull, Honorable Conseller, en nom del Grup Socialistes-Ciutadans pel canvi, agrair-li la seva explicació. Li reitero que respectem profundament la seva persona, les seves idees i el seu partit, malgrat les discrepàncies sobre com arribar a la pau al País Basc, discrepàncies que no tenen perquè afectar el govern catalanista i d’esquerres. Li agraïm profundament la seva contribució a trobar una sortida política al problema creat al Govern de Catalunya a causa de la seva iniciativa.

Tant vostè com el Grup Socialistes-Ciutadans pel canvi estem guiats per una voluntat de servei al país, que passa en aquesta etapa per l’èxit del govern catalanista i d’esquerres. És per això, Honorable Conseller, que seguirem treballant plegats amb vostè per desenvolupar el programa de govern que porta la seva signatura, i que sabrem superar les discrepàncies que puguin produir-se en aquest camí.

I volem dir-li, Conseller, que a vostè no li cal dir “tornaré” com va dir el General MacArthur en abandonar Filipines. perquè vostè és i seguirà sent un motor del govern catalanista i d’esquerres, estigui on estigui.

Moltes gràcies, Senyor President, senyores i senyors Diputats.