Catalunya i Espanya: més autogovern i federalisme

Catalunya i Espanya: Més autogovern i federalisme
Revista digital Diàleg (01/03/04)

Visca Espanya! cridava el poeta Maragall. I deia “el nostre ‘visca Espanya’ vol dir que Espanya visca, que els pobles d’alcin i es moguin, que parlin, que facin per si mateixos, i es governin i governin; i Espanya ja no és un lloc comú de patrioterisme encobridor de tota mena de debilitats i concupiscències, sinó que Espanya és això que es mou i s’alça i parla i planta cara als que fins ara han viscut de la seva mort aparent”. Certament el poeta va utilitzar també expressions ben pessimistes sobre la possibilitat de la convivència dels pobles d’Espanya en un marc comú, com el seu conegut ‘adéu Espanya!’.

I és en la cruïlla entre visca Espanya i adéu Espanya que ens trobem avui. O Espanya es reconeix plural i diversa o serà un marc fracassat per la convivència entre els pobles que la integren. Hi ha molts catalans que voldríem que prevalgués l’ideal de Maragall i tants altres, el de l’Espanya d’unió i llibertat, l’Espanya federal d’Almirall i Pi. Tan lluny de l’España imperial, de l’”España una, grande y libre”, com de la actual reacció autoritària, centralista i uniformadora que impulsa el Partit Popular.

Catalunya sols se sentirà còmoda en l’Espanya plural, i sols podrà seguir essent motor del desenvolupament econòmic, social i cultural d’Espanya, si pot ser ella mateixa, si obté el carbó (finançament, infrastructures i inversions) per tal de seguir sent la locomotora d’Espanya, la seva punta de llança europea des de l’euroregió Pirineus-Mediterrània, si pot reconèixer-se millor en les institucions comuns de l’Estat (Senat, Tribunal Constitucional), si pot fer sentir la seva veu i la seva llengua en les institucions europees.

Avui el crit de Maragall demana més autogovern per Catalunya i més federalisme a Espanya i Europa. Idees que són a la vegada utopies possibles i camins de progrés i llibertat. Per avançar Catalunya ha de tenir una idea clara de l’Espanya que li convé, i uns aliats per fer-la possible. Aquest és el repte. Pels socialistes de Catalunya està clar per on cal començar: amb la derrota del PP i un govern progressista i dialogant presidit per Zapatero.

Miquel Iceta Llorens, Portaveu del PSC