Tornem a Europa

Tornem a Europa
Endavant núm. 68 (abril-juny 2004)

L’arrancada del govern de José Luis Rodríguez Zapatero no podia haver estat millor. La victòria electoral socialista del 14 de març, que expressava la voluntat de canvi que havien recollit al llarg de moltes setmanes totes les enquestes publicades –inclús les que pronosticaven una victòria del PP- va donar pas a la constitució d’un govern paritari format per homes i dones que han demostrat abastament la seva capacitat política i de gestió. L’encert de les primeres mesures adoptades pel govern demostra fins a quin punt els ciutadans i les ciutadanes que ens van fer confiança poden avui sentir-se orgullosos d’haver-ho fet. El propi debat d’investidura va significar la consagració d’una nova etapa política presidida pel diàleg i coherent amb els valors de progrés compartits per la majoria dels ciutadans i ciutadanes. Ben aviat el canvi va començar a prendre forma en decisions com la de fer tornar les tropes espanyoles desplegades a l’Iraq. Viatges significatius al Marroc, a Berlín i Paris. Discursos rellevants en la inauguració del Fòrum i en el debat celebrat al Senat sobre la política autonòmica que pensa desenvolupar el Govern. Paralització de la LOCE i del Pla Hidrològic.

El canvi també s’ha apreciat en el terreny autonòmic. Llum verda a la reforma de la Constitució, especialment pel que fa a la reforma del Senat. Llum verda a la reforma de l’Estatut. Llum verda a la revisió del finançament autonòmic. Llum verda a la participació de les Comunitats Autònomes en les decisions de la Unió Europea. Llum verda al reconeixement oficial de la llengua catalana a les institucions europees. Llum verda a la possibilitat que les Comunitats Autònomes participin en les cimeres Espanya-Portugal i Espanya-França. Compromís d’impulsar totes les llengües d’Espanya.

Les expectatives de canvi obertes a Catalunya, primer, i a Espanya, després, no s’han vist defraudades. Però encara queda molt camí a córrer. I una nova cita amb les urnes és a tocar de dits: les eleccions europees. En elles certificarem el canvi de rumb: tornem a Europa! Deixem enrera els que havien decidit fer seguidisme de l’administració nordamericana trencant la unitat europea, derrotem novament els que ens van ficar en una guerra injusta i il·legítima. Tornem a l’Europa cada cop més forta, cada cop més social, cada cop més solidària, cada cop més compromesa amb la pau i el respecte als drets humans arreu del món. Mobilitzem-nos per confirmar el camí assenyalat per Maragall i Zapatero. Derrotem els que voldrien fer servir el resultat electoral per desvirtuar el canvi decidit el 14 de març.

Miquel Iceta i Llorens
Portaveu del PSC (PSC-PSOE)