Entrevista en el diario AVUI

Entrevista Miquel Iceta

Avui (05/07/04)
Anna Grau

“Els pobles d’Espanya tenen dret que els diguem què pensem fer”

El cap de colla de la nau socialista catalana emergia ahir dels tres dies de ràfting al congrés del PSOE amb un somriure als llavis i assegurant que el PSC a Espanya a explicar què pensa res, no a demanar instruccions.

– Tot va bé si acaba bé?
Sens dubte. Però el fet important no és tant que José Montilla estigui a l’executiva del PSOE com el fet que el PSC està representat a l’Executiva del PSOE, com volia estar. S’ha donat una lliçó de lleialtat política i federal.

– En canvi les resolucions aprovades sembla que deixen poc marge per a una reforma de l’Estatut que “desbordi” la Constitució, que es diu aviat.
De debò que jo demano que es llegeixi amb molta calma la resolució aprovada, i es prengui nota de com millora i obre el text original de la ponència marc. També s’ha de prendre nota del compromís amb la defensa de la diversitat assumit per José Luis Rodríguez Zapatero en totes les seves intervencions. Queda clar que el punt de partida és la revisió de Santillana del Mar, que és el que nosaltres demanàvem. Jo mateix ho vaig demanar de manera explícita. El compromís assumit personalment per Zapatero et desarma.

– Però la pregunta és: ¿amb què ens hem de quedar? Les resolucions del PSOE, ¿limiten o no limiten el debat i l’acció política del PSC per reformar l’Estatut?
Nosaltres hem volgut ser a l’executiva del PSOE al màxim nivell, aportant el millor de nosaltres, perquè pensem que els pobles d’Espanya tenen dret que els catalans els expliquem què pensem fer. I nosaltres som fidels als nostres compromisos amb el PSOE, tan fidels als compromisos previs que tenim amb els votants del PSC a Catalunya que van votar un programa determinat, i també als acords del tripartit.

– Això vol dir que si han de desbordar la Constitució, la desbordaran?
Això vol dir que nosaltres estem absolutament convençuts que el que farem és assumible amb aquesta Constitució, i així ho defensarem. A nosaltres no ens fa por parlar a Madrid de reformar la Constitució i se n’ha de parlar, per exemple, per reformar el Senat. Com tampoc no ens fa por dir a Barcelona les coses tal com són: que legalment, i per sentit comú, necessites unes determinades majories per poder fer les coses. Que ningú enganyi ningú, i això val per al PSC i per al PSOE, però també per a CiU i per a ERC, quan per exemple admet que la reforma de l’Estatut es podria fer sense ells, però mai sense CiU o sense nosaltres. Miri, nosaltres ja estem oferint una cosa que no pot oferir ningú més, i és un govern espanyol progressista i compromès amb la diversitat.