El millor Estatut

El millor Estatut
Actual (05/10/05)

El projecte d’Estatut d’Autonomia de Catalunya ja és al Congrés. Els 120 diputats que li hem donat suport hem enviat a les Corts Generals l’Estatut mésambiciós de la història: quan hagi superat el tràmit al Congrés i al Senat i hagi estat sotmès a referèndum, la Generalitat tindrà més competències, més recursos, i hi haurà un clar reconeixement de la personalitat nacional deCatalunya. Tot plegat, dins el marc de la Constitució i sense causar cap daltabaix al país, més enllà de les declaracions incendiàries i sense fonament del PP.

Els socialistes estem convençuts que el projecte d’Estatut conté elements poques qüestions, totes elles menors, però perquè l’Estatut sigui un èxit cal que resulti impecable des d’aquest punt de vista. No ens podem arriscar que per una d’aquestes qüestions el PP, que està decidit a presentar un recurs d’inconstitucionalitat, tingui cap possibilitat de guanyar-lo. No ens ho podem permetre.

És per això que caldrà negociar sobre la proposta aprovada al Parlament. L’Estatut és una llei paccionada, és a dir, acordada entre el Parlament de Catalunya i les Corts Generals, i refrendada després pels ciutadans i ciutadanes de Catalunya. No podem pretendre imposar de forma unilateral els nostres criteris. Cal acordar-los bilateralment per fer avançar el nostre autogovern trobant fórmules satisfactòries per a les dues parts.

Aquí és on el PSC tindrà, una vegada més, un paper fonamental per conjugar les percepcions sobre l’Estatut que hi ha a Catalunya i les que hi pugui haver a la resta d’Espanya: durant la negociació al Parlament ens hem consolidat com a bons negociadors, capaços de trobar acords. Tornarem a buscar fórmules de consens, que poden passar, precisament, per algunes de les esmenes que vàrem proposar i que no van ser acceptades.

Un exemple: la definició de Catalunya com a nació que apareix al primer article de l’Estatut. Nosaltres som partidaris de mantenir aquesta definició en l’articulat, i no desplaçar-la al Preàmbul. Però tenint en compte que afirmar sense més “Catalunya és una nació”, pot crear el dubte sobre si s’està disputant la sobirania que resideix en les Corts Generals, potser ens haurem de plantejar recuperar la proposta que nosaltres vàrem fer inicialment que especificava:

“Catalunya és una nació que es constitueix com a Comunitat Autònoma d’acord amb la Constitució i aquest Estatut”.

El mateix passa amb les competències: les llargues llistes de submatèries que conté el projecte d’Estatut, fetes amb la millor de les voluntats. Però és que a més, com vàrem avisar en el seu moment, poden crear algun problema i aixecar innecessàriament alguna suspicàcia. O fins i tot poden arribar a ser contraproduents perquè la llista pot acabar quedant obsoleta o ens pot limitar en el futur a l’hora d’assumir més competències. Per tant, quan toqui parlar de competències, hauríem d’estar disposats a acordar la seva delimitació, sense minvar el potencial d’autogovern que contenen.

Els socialistes, amb la presidenta del nostre grup parlamentari, Manuela de Madre al capdavant, anirem al Congrés dels Diputats a defensar el projecte d’Estatut aprovat la setmana passada al Parlament. Ho farem amb convicció, amb ungles i dents si cal. Però ho farem també tenint clar que defensar-lo vol dir també estar oberts a una negociació que garanteixi la seva aprovació.

És evident que els canvis no han de reduir l’ambició de l’Estatut. Al contrari, quan torni a Catalunya i l’haguem de votar en referèndum ens podem trobar un Estatut fins i tot millor, amb més garanties per a l’autogovern i, per tant, encara més potent que el que hem enviat al Congrés. En definitiva, serà el millor Estatut que Catalunya hagi tingut mai.

Miquel Iceta Llorens
Viceprimer secretari i portaveu del PSC