Declaració valorant el procés negociador de l’Estatut

Declaració de Miquel Iceta valorant el procés negociador sobre l’Estatut
Congrés dels Diputats (20/01/06)

“Si algun partit renuncia a un avenç tan significatiu per no haver obtingut el 100% de les reivindicacions, faltaria a la tradició del catalanisme polític”

El portaveu del PSC considera que els acords sobre l’Estatut assolits aquesta setmana són “un avenç indiscutible sobre l’Estatut de 1979”, i que si fracassen, “els catalans hauran perdut una oportunitat”.

El viceprimer secretari i portaveu del PSC, Miquel Iceta, ha advertit avui que “un partit que per no obtenir el 100% de les reivindicacions renunciés a consagrar un avenç tan significatiu” com el que suposen els acords sobre l’Estatut assolits aquesta setmana, “estaria faltant a la tradició del catalanisme polític”. Iceta ha recordat que, històricament, “la tradició del catalanisme polític ha estat la de progressar, no negar-se als avenços possibles”.

Iceta ha explicat que la redacció de l’Estatut, després d’aquesta setmana de negociacions, “és un avenç indiscutible sobre l’Estatut de 1979”. Iceta ha fet notar que el que tenim entre mans aquests dies “és un molt bon Estatut, que pot ser magnífic si les forces polítiques aposten per l’acord i el tanquen”. Per aquest motiu, el viceprimer secretari del PSC considera que si, malgrat tot, l’Estatut fracassa, “els catalans hauran perdut una oportunitat, i això és l’únic que ens preocupa”.

Iceta ha argumentat aquest posicionament recordant els punts que a començament de setmana considerava “clau” per al futur de l’Estatut, i que majoritàriament han estat assolits:

1- Reconeixement de la singularitat de Catalunya (preàmbul, article primer i cinquè i disposició addicional primera): “El PSOE ha fet avenços significatius, tot i que es podria millorar el tractament de la qüestió. El PSOE no és partidari de la definició de Catalunya com a nació en l’articulat, però està d’acord a consagrar els drets històrics que donen a la Generalitat una posició singular, sense lligams amb el sistema foral, i per tant amb ple encaix en la Constitució”.

2- Competències en immigració (article 138): “Satisfacció plena, ja que es consagra el que per a nosaltres era vital, que és que la Generalitat tingui competències en matèria d’autorització de treball als estrangers”.

3- Ports i aeroports (article 140): “Satisfacció plena, amb un principi d’acord en la gestió consorciada del port i l’aeroport de Barcelona, i la gestió directa de la resta”.

4- Seguretat Social (article 165). “Satisfacció total: l’Estatut del 2006, si és que veu la llum, no només no retrocedeix, sinó a més les coses que s’estableixen són més concretes, i per tant de més fàcil compliment; i s’obtenen competències en el reconeixement i la gestió de les pensions no contributives”.

5- Inspecció de Treball (article 170). “Plena satisfacció: transferència de la inspecció de treball, que té una incidència directa sobre la competència d’immigració”.

6- Poder Judicial: “Pel que fa a mitjans personals i materials, la Generalitat participarà en el rendiment dels dipòsits judicials i el personal de l’administració de Justícia acabarà depenent de la Generalitat, s’ha arribat a un acord perquè TSJC sigui l’última instància, sobre les atribucions del Consell Judicial de Catalunya, i la composició d’aquest, que permetrà que el Parlament n’esculli un nombre significatiu de membres”.

7- Finançament: “Ahir es van produir avenços significatius, en què avui segueixen treballant els partits, l’Estatut contindria criteris de solidaritat, es consagraria una Agència Tributària catalana que en consorci amb la de l’Estat gestionaria l’IRPF i l’IVA minorista, a banda dels tributs propis de la Generalitat; hi ha avenços sobre la cistella d’impostos i en la relació entre l’Estatut i la LOFCA”.

8- Presència internacional de la llengua i cultura catalanes: “Es trobarà, sense dubte, una solució satisfactòria que posarà fi a 29 anys de manca de regulació en aquesta matèria”.

A banda de tots aquests aspectes, “per tornar a parlar de coses que preocupen a centenars de milers de persones a Catalunya”, Iceta també ha assenyalat la transferència de la gestió dels trens de rodalies, el reconeixement i gestió de les pensions no contributives i la gestió de les beques de l’ensenyament obligatori, “una qüestió que portem 25 anys perseguint”.