Entrevista en el diario AVUI

Entrevista a Miquel Iceta
AVUI (04/02/06)

“El no d’ERC qüestionaria la coherència del govern”

MARAGALL ‘ “No estem buscant candidats; i els candidats i les aliances del PSC els tria el PSC”

MÈRIT ‘ “Mas ha sabut rematar un bon acord sobre una feina queprèviament havíem fet entre tots”

TRIPARTIT ‘ “Estem satisfets i volem repetir l’experiència amb els mateixos socis”

Mentre PSOE i ERC negocien contra rellotge, el PSC no perd l’esperança que els republicans cedeixin i deixin les seves discrepàncies per a la ponència del Congrés. Tanmateix, els socialistes catalans també admeten que un no d’Esquerra perjudicaria, i molt, el govern tripartit.

– Quan semblava que l’acord era a tocar dels dits amb la incorporació de CiU al pacte, resulta que ERC se n’ha desmarcat. Els ha descol·locat la reacció dels republicans?
– Ens agradaria que ERC s’incorporés a l’acord. Serviria per reconèixer les aportacions que els republicans han fet durant la negociació i perquè podrien aparèixer fent la seva aportació singular. Esperem que sigui així perquè seria el més coherent.

– Quin marge de maniobra creu que té ERC en aquest moment per intentar arribar a un acord amb el PSOE?
– Hi ha temes que estan molt tancats, com el reconeixement de Catalunya, l’esquema del finançament o la definició i tractament de les competències. Ara bé, hi ha aspectes del finançament que poden ser concretats i hi ha moltes competències a discutir en detall. Crec que hi ha un marge i ERC l’hauria d’aprofitar sense menystenir la possibilitat que després en el mateix tràmit de la ponència es puguin treballar aspectes més de detall.

– En qualsevol cas vostè sosté que la decisió d’ERC s’hauria de conèixer abans de
la constitució de la ponència del Congrés.
– Aniria millor perquè el debat parlamentari estarà marcat per l’enfrontament entre els partits que defensem el nou Estatut i el PP, que el vol tirar per terra, i no crec que en aquest escenari hi hagi prou marge per a un tercer partit que digui que encara no n’hi ha prou. També es pot negociar a la ponència. És cert que no és un marge per negociar a matadegolla amb el PSOE, no. És un marge per fer front a l’oposició del PP i per millorar tècnicament el text perquè la negociació política s’ha d’haver fet abans per fer pinya contra els populars.

– Quines repercussions pot tenir per al govern català que els republicans optin per quedar-se al marge de l’acord?
– No ens imaginem un escenari així. Ara bé, tot i que no volem plantejar cap ultimàtum a ningú, sí que diem que si hi ha una posició diferent entre els socis del tripartit sobre un tema tan sensible com és l’Estatut, això tindrà alguna conseqüència. ¿Quina? Ara no ho sé, però seria temerari pensar que tot seguirà igual.

– Esquerra ha volgut desvincular l’acord de la continuïtat del govern.
– Igual que ells, nosaltres també volem esgotar la legislatura i desenvolupar el Pacte del Tinell amb una perspectiva més estratègica de cara a pròximes legislatures. Però també és evident que una discrepància tan profunda com aquesta és un obstacle. No m’atreveixo a dir si insalvable o definitiva, però no s’hauria de minimitzar. En política hi ha moltes combinacions, però no tot és possible perquè els ciutadans no ho entendrien i es qüestionaria la coherència del govern i també la d’Esquerra.

– S’ha tornat a especular sobre avançament electoral i a qüestionar el lideratge de Pasqual Maragall com a president de la Generalitat i del PSC.
– Aquestes acusacions el que volen és desviar l’atenció de la picabaralla entre Mas i Duran per l’Estatut. Ho han dit ells. El president Maragall ha fet el que ha considerat més oportú perquè l’acord es produeixi i es comet una injustícia al criticar-lo.

– Però vostès es qüestionen el lideratge de Maragall en aquest moment o no?
– No. No estem buscant cap candidat.

– El PSOE ja està buscant alternatives.
– Els candidats i les aliances del PSC els tria el PSC. Si alguna cosa ha distingit Montilla com a primer secretari és la total sobirania del PSC per prendre les seves pròpies decisions.

– Zapatero ha arribat a algun pacte secret amb CiU a canvi de l’acord?
– Els nostres socis els triem nosaltres.

– O sigui, que no hi ha acord secret?
– No. Estem satisfets del tripartit, volem acabar la legislatura i estem disposats a repetir l’experiència en el futur amb els mateixos socis.

– El PSC li reconeix algun mèrit a Mas?
– Artur Mas ha sabut rematar un bon acord sobre una feina que prèviament havíem fet entre tots. Li reconeixem aquest paper, però no acceptem que estigui en condicions de donar lliçons a ningú.