Eficàcia provada

Eficàcia provada

Canvi Setze (30/06/06)

El proppassat 18 de juny es va aprovar el nou Estatut d’Autonomia de Catalunya. El resultat va ser clar: més del 70% dels catalans van dir SÍ al nou text. El procés ha estat llarg, complex i per sort exitòs. Mentre alguns varen pronosticar que Espanya es trencaria, altres vàrem decidir construir una Espanya millor, més plural, més semblant a ella mateixa i finalment, i tal i com els socialistes vàrem pronosticar, els primers es varen equivocar mentre la resta ja estem preocupats per veure com millorar la vida de les catalanes i els catalans amb els potents instruments que ens ofereix el nou text estatutari. L’aprovació del nou Estatut ha estat rodejada de dificultats, però l’èxit, aquell que es va negar per part dels sectors de la dreta extrema, ha estat rotund. Serà això el que els ha impulsat a no parlar més de tema i ara es dediquen a intentar obstaculitzar el procés de pau a Euskadi?

Després de l’aprovació de l’Estatut, s’ha resolt el dubte sobre si Maragall seria o no el proper candidat del PSC a les eleccions autonòmiques, i com ja va anunciar ell mateix, no serà així.

Cal respectar la seva decisió i els motius que l’han portar a prendre-la. Maragall considera que un cop assolits els objectius que s’havia fixat, un cop aprovat l’Estatut cal obrir una nova etapa encapçalada per nova gent.

Per liderar aquesta nova etapa, la Comissió Executiva del PSC va proposar José Montilla com a candidat a la Presidència de la Generalitat. L’aposta és clara i valenta i suposa una interessant novetat per encarar una etapa radicalment diferent a les anteriors.

Montilla va néixer a Iznájar (Còrdova) i als 16 anys va arribar a Catalunya amb la seva família, com tants d’altres. Els Montilla varen decidir obrir-se pas en una societat que si bé era nova per als nouvinguts, va saber oferir suficients espais perquè milers de persones poguessin obrir-se camí i assegurar el seu futur. Aviat va demostrar el seu compromís antifranquista, la seva sensibilitat d’esquerres i la seva tenacitat per anar aconseguint els objectius que s’havia plantejat. La seva capacitat de treball, el lideratge sobre els seus companys i companyes i la confiança ciutadana el van portar a ésser elegit Alcalde de Cornellà, President de la Diputació de Barcelona, Primer Secretari del PSC i Ministre d’Indústria, Turisme i Comerç. S’ha casat dues vegades i ha tingut cinc fills.

Es poden dir, moltes coses de Montilla, però ningú pot negat que s’ho ha guanyat tot a pols, que ha obtingut el recolzament majoritari dels ciutadans en cadascun dels comicis als que s’ha presentat com a candidat –set-, i que la seva vocació per continuar treballant per una societat millor queda sinó confirmada amb la seva voluntat d’esdevenir el pròxim President de la Generalitat.

En l’escenari post Estatut i amb una Catalunya amb els instruments necessaris per afrontar els reptes del segle XXI, no podem fer experiments arriscats. Necessitem un President per fer molta i molt bona feina, una persona rigorosa i de gran capacitat de treball. Algú d’eficàcia provada, com José Montilla.

Miquel Iceta i Llorens
Viceprimer Secretari i Portaveu del PSC