Entrevista en el diario AVUI

Entrevista a Miquel Iceta
AVUI (29/01/07)

Cristina Palomar

“Les aliances no tenen per què coincidir a Catalunya i Espanya”

Miquel Iceta rebutja que CiU pugui participar en les comissions bilaterals de desplegament de l’Estatut i espera que, malgrat les reticències, al final Artur Mas doni el seu vistiplau a la proposta del president Montilla.

– José Montilla ha ofert a Artur Mas participar en un fòrum de debat estatutari en què hi siguin tots els partits catalans, en resposta a la petició del líder de CiU de participar en les comissions bilaterals de desplegament de l’Estatut. Tanmateix, Mas ha rebutjat la proposta per insuficient. Com acabarà tot això?
– El president Montilla ha fet molts esforços, però la situació és molt delicada. Sabem que no ho posaran fàcil al govern, però aquí el problema no és posar les coses fàcils o difícils al govern català, sinó decidir en quins temes val la pena treballar plegats. Tot i això, em quedo amb una valoració positiva, perquè s’han obert un seguit de temes sobre els quals val la pena treballar plegats. El govern ha fet propostes i CiU les troba insuficients, però malgrat això s’ha compromès a avaluar-les i donar una resposta definitiva, que espero que al final sigui positiva.

– Des de CiU no s’entén aquesta actitud. Mas recorda que en temps de Pujol els partits polítics participaven en aquestes comissions.
– El president li ha fet l’oferta que preveu l’Estatut. S’ha d’entendre que, si a un costat de la taula hi ha ministres i secretaris d’Estat, a l’altra hi ha d’haver consellers i secretaris generals. Complirem l’Estatut amb la voluntat d’incorporar tots els partits, per tant, no acabo d’entendre l’actitud de Mas.

– ¿Sospita que l’estratègia de CiU passa per automarginar-se i treure’n alguna rendibilitat electoral?
– Jo no ho crec. Encara no han dit que no accepten la seva presència en aquesta comissió política. Espero que reflexionin, perquè val la pena fer-ho tenint molt clar que això no significa un xec en blanc al govern, òbviament. Al govern és a qui correspon portar a terme la negociació, però ens convé que tots els partits la segueixin de prop i hi facin les seves aportacions. A més, cal recordar que l’Estatut estableix que aquestes comissions responen davant del Parlament, per tant, els mecanismes de control existeixen.

– Si finalment CiU participa en el govern de Rodríguez Zapatero, ¿fins a quin punt variarà la relació del PSC amb els convergents?
– En principi, no té per què variar. Catalunya és una nació amb el seu govern i un Parlament. Hi ha unes aliances establertes que no tenen per què coincidir amb les que es produeixin a nivell d’Estat. El PSC mai ha estat a favor de subordinar la política catalana a l’espanyola i ens xocaria molt que ara fos CiU la que ens proposés fer-ho.

– ¿Molesta al PSC que un soci del tripartit com és ERC critiqui la lentitud amb què s’està desplegant l’Estatut, sobretot tenint en compte que els republicans hi van votar en contra?
– No. ERC ha assenyalat alguns dels elements de legislació estatal que, a parer seu, vulneren el que estableix l’Estatut i en alguns casos el govern català ja ha actuat. Els republicans també han plantejat el conjunt de lleis que s’han d’abordar. Pel que fa a CiU, és sorprenent que es queixi dels terminis d’aplicació del nou sistema de finançament, quan va ser Artur Mas qui ho va pactar amb Zapatero. No hi ha lentitud. Abans d’acabar el febrer, s’hauran constituït les tres comissions, el govern haurà enviat al Parlament el segon projecte de llei… Crec que anem a bon ritme. CiU va trigar 25 anys a desenvolupar l’Estatut anterior, no voldrà que ara nosaltres ho fem en 25 mesos.

– A CiU i ERC s’està produint un debat intern sobre les seves respectives estratègies. ¿Creu que l’àmbit nacionalista està en crisi?
– El debat polític és sa i no sempre ha de ser sinònim de crisi. En el cas de CiU, és molt obligat després d’un segon intent frustrat de fer Artur Mas president de la Generalitat. Els partits no són esglésies regides per un dogma i és bo que s’hi produeixi un debat democràtic.

– ¿Estan preocupats pel desembarcament que farà el PP aquest any a Catalunya de cara a les eleccions generals del 2008?
– El PP té dos grans forats: Catalunya i Andalusia, i sabem que des de fa temps es plantegen créixer al Principat. Tanmateix, no estem gens preocupats, perquè cal recordar que el PP s’ha equivocat molt i ha atiat l’anticatalanisme utilitzant el nou Estatut com a pretext.

– A Catalunya fan un altre discurs.
– Sí, però els catalans som gent informada i sabem el que han dit, per això costarà molt que la gent oblidi el que el PP ha fet per un interès purament electoral i partidista.

– ¿Els treu la son la irrupció de Ciutadans de cara a les municipals?
– L’únic que ens preocupa és presentar els millors candidats.