Editorial

ENDAVANT

  

Tot el partit es troba ja immers en la preparació de les eleccions municipals del proper 27 de maig. Estem elegint candidats, fent noves llistes, fent balanços del mandat que s’acaba i elaborant el nou programa. És lògic que sigui així. Però convindria no perdre de vista quina és la raó de l’èxit socialista en les eleccions municipals que no és altra que l’encert en traduir en polítiques concretes les demandes ciutadanes.

Des de 1979 hem estat capaços com ningú d’analitzar la realitat a nivell local i de formular propostes per transformar-la en el sentit dels valors de llibertat, igualtat i justícia. Hem sabut donar serveis a les persones i promoure progrés econòmic a ciutats i viles. Hem sabut evolucionar al ritme que ho feien els nostres pobles i ciutats, en una actitud permanent d’escoltar la ciutadania, d’entendre-la i d’atendre-la. En aquest sentit, la preparació de les eleccions municipals és un moment especialment propici per desenvolupar un esforç intensiu de diàleg amb la societat per tal de garantir que els nostres plantejaments s’adaptin a l’evolució social. Ens ha tocat governar una societat en canvi, una societat en constant evolució, en la que apareixen de forma continuada nous reptes i noves oportunitats.

La ciutadania ha confiat majoritàriament en els socialistes perquè els nostres valors són compartits majoritàriament, perquè l’objectiu de garantir prosperitat i cohesió social és àmpliament compartit, perquè hem sabut adreçar-nos a la majoria i no exclusivament a un o altre sector, perquè la gent sap que els problemes complexes no tenen solucions senzilles, perquè la millor garantia pel futur és el treball constant i rigorós, no els focs d’encenalls.

Aquests són els elements del nostre èxit municipal. Posar en mans dels municipis els instruments per donar respostes concretes als problemes de la gent, en paraules de Manuel Bustos. Governar els canvis, en paraules de Celestino Corbacho. Fer del municipalisme, el socialisme a peu de carrer, en paraules de Jordi Hereu.

La creixent complexitat social augmenta els nivells d’exigència ciutadana. I això, lluny de desanimar-nos, ens ha d’esperonar a seguir sent el partit que millor expressa els desitjos de la majoria, el partit que millor entén la realitat, el partit més capacitat per a impulsar les reformes que ens acostin dia rere dia a la societat justa que perseguim.

Ens ha tocat de viure moments en que tan Catalunya com Espanya tenen governs presidits per socialistes, governs de progrés que desenvolupen programes amb un fort contingut social, governs que estan compromesos a enfortir el paper del món local, transferint més competències i més recursos als Ajuntaments. Els nostres adversaris són la dreta i la resignació (que és l’abstenció). Guanyarem novament aquest combat, que no és sinó un combat en favor del progrés i la justícia social.