30 anys de moviment GLTB

30 ANYS DE MOVIMENT GLTB

A l’octubre de 2006 vàrem celebrar el 30 aniversari del Casal Lambda i el 20 aniversari de la Coordinadora Gai-Lesbiana. El 1975 es va fundar el GACG (Front d’Alliberament Gai de Catalunya) i anys abans, cap a finals de la dictadura, va funcionar clandestinament el MELH (Moviment Espanyol d’Alliberament Homosexual). Han passat molts anys des d’aleshores i també moltes coses han canviat. No només han passat d’una dictadura a una democràcia, sinó que som un dels primers països del món amb un millor reconeixement dels drets dels gais, lesbianes i transsexuals. Recordo quan el 1994 el Parlament Europeu assenyalava els objectius per arribar a la igualtat de drets i encara em sorprèn que ho haguem aconseguit plenament en tan poc temps.

Però, res de tot això hagués estat possible sense la lluita incessant del moviment, sense l’Armand de Fluvià, en Jordi Petit o en Germà Pedra. Sense tants i tantes d’altres que van saber plantar cara a una dictadura, a la moral dominant, i també, a una cruel malaltia que alguns varen pretendre utilitzar d’excusa per continuar estigmantitzant-nos.

No vull dir que tot sigui de color de rosa i que no subsisteixin importants qüestions pendents. Encara queden greus episodis d’intolerància, de violència homòfoba. Encara existeixen molts i moltes els adolescents que pateixen assetjament o incomprensió que en alguns casos fins i tot n’ha portat alguns al suïcidi. Encara són molts i moltes els que no només pateixen la malaltia causada pel VIH sinó que veuen com se’ls tanquen les portes sols pel fet d’ésser seropositius.

Malgrat tot això, sóc molt optimista. El moviment GLTB ha sabut lluitar en pitjors condicions i obtenint grans victòries. Ha obert espais de llibertat i felicitat per a molts i moltes. També per a mi quan  en Jordi Petit em va impulsar a proclamar en públic una sexualitat lliurement assumida. Mai podré agrair prou que des del moviment se’m cridés a fer un gest que no només em va fer feliç a mi, sinó que va poder contribuir, en una petita mesura, a la felicitat d’altres.

Sense el moviment GLTB res d’això no hagués estat possible. Amb el moviment, res no escapa al nostre abast. Feliç 30 aniversari, amics i amigues del Casal Lambda!

Miquel Iceta i Llorens
Viceprimer Secretari i Portaveu del PSC

Publicat a la revista del Casal Lambda (14.03.07)