Entrevista en Tribuna de Molins de Rei

Entrevista Miquel Iceta, Viceprimer secretari i portaveu del PSC
Abril 2007. TRIBUNA DE MOLINS DE REI

• Com es presenten les eleccions municipals?

Les eleccions sempre són un moment de gran intensitat política pels partits, si són les municipals i es tracta del PSC, encara més. Per al nostre partit les eleccions es presenten en un bon moment, ja que podem presentar un bon balanç dels Ajuntaments que governem, un bon balanç de la gestió dels governs de Catalunya i Espanya, i una proposta de renovació i innovació als municipis on estem a l’oposició, presentant els millors programes, els millors equips i els millors candidats.

Per primer cop tenim unes eleccions municipals coincidint amb un Govern de la Generalitat que mira als ajuntaments a l’hora de portar a terme les seves polítiques i crec que aquest és un fet que s’ha pogut constatar en els darrers tres anys i mig, la llei de barris n’és un exemple clar del que estic dient.

• Quins són els pilars fonamentals de la campanya electoral socialista?

El principal pilar és molt clar, i és el que sempre ha estat: millorar la vida dels ciutadans i les ciutadanes allà on viuen, que és als pobles i ciutats de Catalunya.

L’eix central de la nostra proposta pretén abordar els temes que més preocupen a la ciutadania. Estic parlant de convivència, civisme, ajut a les persones en situació de dependència, polítiques de família, millora dels nostres barris, acollida i integració de la immigració, compliment de les inversions en matèria de transport públic, promoció d’habitatge públic digne i de qualitat o polítiques d’emancipació pels joves.

Tot això són temes que preocupen a la gent i que preocupen molt al nostre partit. Crec que fruit de l’experiència acumulada tenim els instruments i les propostes per resoldre molts d’aquests problemes, i podem fer-ho, a més, sumant els esforços de diversos nivells d’administració perquè no hi ha cap d’aquestes qüestions que no requereixi d’una actuació coordinada de municipis, Generalitat i Estat.

• Al Baix Llobregat la presència socialista és força important, quines són les expectatives d’aquest any?

Nosaltres al Baix Llobregat sempre hem anat a totes. El treball del PSC als ajuntaments del Baix Llobregat ha estat magnífic, tant als Ajuntaments que governem fa molt de temps, com als Ajuntaments com el de Sant Feliu de Llobregat en el que vàrem prendre el relleu en les darreres eleccions.

• A les últimes eleccions municipals, al Baix Llobregat els socialistes van perdre vots que van afavorir a partits com ICV i ERC, creu que es milloraran els resultats del 2003?

Sí, però és que veníem d’uns resultats històrics, molt bons. Estic convençut que aquestes eleccions encara els millorarem.

• Molts dels candidats i candidates socialistes són cares noves, per què aquesta renovació?

Miri el nostre és un partit que sap que la renovació és essencial pel futur d’un projecte polític. Renovar persones i també renovar idees, projectes, ambicions… El PSC del Baix Llobregat això ho s’ha entès d’una forma molt significativa, i els resultats sempre han estat molt positius, perquè la ciutadania abona aquest esperit de renovació permanent.

• A Molins de Rei es presenta Xavi Paz com a candidat del PSC per primera vegada, aconseguirà reunir els vots necessari per arribar a l’alcaldia?

Crec que estem en disposició de guanyar les eleccions i guanyar l’alcaldia de Molins de Rei, tot i que el repte és difícil, en Xavi reuneix les millors condicions per aconseguir-ho

• Com valora aquests primers mesos de treball del nou Govern de la Generalitat? S’estan complint els principals compromisos?

Sí. Si complir els objectius és posar les bases de la Catalunya social del segle XXI, començar a desplegar l’Estatut o presentar els pressupostos més socials dels darrers 25 anys, crec que els objectius s’han complert, tot i així queda molta feina a fer encara, però tenim un magnífic President i un Govern que ha demostrat ja en moltes ocasions que està a l’alçada de les circumstàncies i d’allò que els catalans i les catalanes ens demanen.

• Com abordaria el govern una possible retallada de l’Estatut davant d’una sentència negativa del Tribunal Constitucional?

Miri, sé que li donaré una resposta ja repetida, però nosaltres hem de gestionar la realitat, i aquesta és que l’Estatut és una llei vigent, que s’està aplicant, perquè aquesta és l’obligació del Govern de Catalunya, aplicar les lleis vigents. Defensarem l’Estatut amb dents i ungles i el desplegarem amb eficàcia. Confiem en una sentència positiva i, sigui quina sigui, seguirem treballant per millorar l’autogovern del nostre país.

• Com valora les declaracions de Mariano Rajoy en les que afirma que en cas de que a les properes eleccions aconsegueixi un escó més que el PSOE, està segur que tindrà el suport de CiU i PNB per ser president de l’executiu espanyol?

Primer, és una pel·lícula que ja hem vist. Segon, del PNB no en puc parlar per què no sé que faria, però de CiU no en tinc cap dubte, si pot fer President a Rajoy ho farà, no es pot esperar una altra cosa d’un partit que va investir dues vegades a Aznar, però es va negar a fer President a Zapatero.