El PSOE ha defensat l’Espanya plural com mai

Entrevista a El Periódico de Catalunya

ENTREVISTA AMB EL NÚMERO DOS DEL PSC I NOU MEMBRE DE L’EXECUTIVA DEL PSOE

Miquel Iceta: “El PSOE ha defensat l’Espanya plural com mai, sense complexos”

LUIS MAURI

EL PERIÓDICO DE CATALUNYA, 6.07.08

El número dos del PSC, Miquel Iceta, s’estrena avui com a membre de l’executiva federal del PSOE. Iceta substitueix el líder dels socialistes catalans, José Montilla, en aquest òrgan, en què repeteix la també catalana Carme Chacón, ministra de Defensa.

–Hi havia altres candidats per rellevar Montilla en la direcció del PSOE, José Zaragoza i Daniel Fernández. ¿Per què vostè?

–Perquè ho ha decidit el primer secretari del PSC. Hi havia diverses opcions, sí, i totes eren bones. Per la raó que sigui, Montilla m’ha elegit a mi.

–No em digui que no li ha explicat la raó.

–Bé, sí. Hi ha pesat el fet que jo, en condició de portaveu parlamentari, estic més a sobre de la política catalana. Però la representació del PSC al PSOE la podien haver exercit perfectament Zaragoza o Fernández.

–¿Què se n’espera de vostè en el seu nou càrrec? ¿Quina missió li ha encomanat Montilla?

–Portar a l’executiva del PSOE les preocupacions, les prioritats i els punts de vista dels socialistes catalans. Fer més comprensible la política catalana. I més: contribuir a l’enfortiment i la progressió del socialisme espanyol, perquè el PSC no es pot limitar a les coses anteriors en la seva relació amb el PSOE. Desitgem aportar-hi idees i incidir en el discurs del partit socialista, com en aquest congrés.

–La seva parella catalana a l’executiva és Carme Chacón. ¿La seva condició de ministra de Zapatero pot minvar la seva llibertat per defensar els interessos del PSC?

–El federalisme és, per definició, tenir el cor partit. Es tracta de conciliar interessos i sensibilitats diferents en un projecte comú. El PSC està fermament compromès amb el projecte del PSOE.

–¿Quins són, avui, els principals problemes entre el PSC i el PSOE?
–La negociació del finançament autonòmic, perquè estem molt a prop de la data límit que marca l’Estatut per aconseguir un acord, el 9 d’agost. I les perspectives de desenvolupament estatutari. Nosaltres voldríem més celeritat, i aquest desig no troba satisfacció plena per part del Govern central.

–¿Aquest congrés incidirà directament en aquests dos assumptes prioritaris per al PSC i el Govern català?

–És evident que el finançament i el desenvolupament de l’Estatut no es dirimeixen aquí, sinó en una negociació de Govern a Govern. Però en aquest congrés el PSOE ha defensat com mai, sense complexos ni titubejos, la plurinacionalitat d’Espanya. El pronunciament del conclave en defensa del català i de la immersió lingüística té una importància cabdal.

–¿Aquesta defensa de la immersió neix de la mateixa convicció del PSOE, de la pressió del PSC, o de la soledat de Zapatero al Congrés que l’empeny a congraciar-se amb els nacionalistes?

–Cregui’m, surt del PSOE. Ara em resultaria fàcil presumir que és fruit de la pressió del PSC, però no ha sigut així. El PSC va impulsar una esmena, però van ser Ramón Jáuregui i la cúpula del PSOE els que van decidir convertir aquest assumpte en un tema central del congrés. Es tracta de defensar sense complexos la nostra idea d’Espanya davant dels atacs i la manipulació basta de la dreta nacionalista. És una gran notícia, perquè desgraciadament no sempre s’ha respost amb aquesta determinació.

–¿Es refereix a la campanya de la dreta contra l’Estatut?

–Sí. Llavors es van trobar a faltar veus socialistes de suport al projecte que va impulsar Zapatero.