Entrevista a El Punt

ENTREVISTA A MIQUEL ICETA, VICEPRIMER SECRETARI I PORTAVEU DEL PSC

“Quan el PSC és PSOE obté millors resultats”

El diputat i viceprimer secretari del PSC creu que la política catalana entra en un cicle nou, però és partidari de mantenir l’aliança amb ERC i ICV. Reconeix sense embuts que anar agafats de la mà amb el PSOE és bo per al PSC malgrat els polèmics canvis de vot i el suport al català al Congrés

SERGI PICAZO
EL PUNT, 2.08.09

–A les properes eleccions ja no s’hi presentarà cap cara del pacte del Tinell: ni Maragall ni Carod ni Saura. És símptoma de cicle nou?
–«El canvi de cicle en la política catalana no ve pel canvi de candidats als partits, sinó pel canvi de marc institucional. Obrim una etapa amb un estatut i un finançament nous.»

–Cap on anirà, Catalunya, doncs, amb el nou marc institucional?
–«Després d’uns anys constituents i de fer un gran esforç per reescriure les regles, s’obre una temporada per treure’n el màxim potencial. Ara hem d’aprofitar els recursos nous. La gent ho notarà.»

–Com ho notarà?
–«Menys discussions instrumentals i més sobre realitats. Ara haurem de discutir si fem tot el que cal per lluitar contra la crisi i què fem per una societat més justa.»

–ERC considera que no hem arribat al límit d’autogovern i que el cicle nou estarà marcat pel dret a decidir i el concert econòmic.
–«No estem decidint el futur des de l’any 1977?»

–ERC parla de dret a decidir exclusivament dels catalans, i no de negociació amb l’Estat.
–«Però els catalans decideixen sols i sense negociar amb l’Estat un Parlament cada quatre anys, i van votar en referèndum l’Estatut. I l’any vinent haurem de decidir un Parlament només nosaltres.»

–L’estratègia del dret a decidir d’ERC afectarà les aliances del PSC?
–«ERC sempre ha plantejat als ciutadans un projecte polític adreçat a la independència. No ens espanta, i no és cap novetat. La gent vota i atorga un pes a cada partit en funció dels objectius polítics.»

–El tercer govern tripartit és la fórmula?
–«Els partits encara han de presentar el seu programa per a les eleccions del 2010. I, després, els electors han de votar i establir cap on s’ha d’enfocar la política del país. Tant el 2003 com el 2006, el PSC, ERC i ICV es van esforçar a posar-se d’acord amb un programa de govern. Això s’haurà de veure si torna a passar.»

–Però al PSC li agradaria una altra entesa?
–«Sí. Sempre hem dit que ens orientem cap a pactes de centreesquerra. Ho hem fet sistemàticament als ajuntaments i a la Generalitat. Però no volem entrar un any abans de les eleccions a discutir les aliances de futur.»

–CiU diu que el govern està caducat i en descomposició, i que després del finançament van reaparèixer els xocs.
–« CiU encara no ha entès que aquest és un govern de coalició format per tres partits amb un contracte de quatre anys, però que tenim projectes a mitjà i a llarg termini diferents. Amb aquest govern hem obtingut un finançament just, un nou estatut i polítiques públiques més potents que mai. Hem resolt qüestions que no s’havien resolt en 23 anys: per exemple, el subministrament d’aigua de l’àrea de Barcelona. Però nosaltres defensarem el que hem fet aquests anys i no farem campanya contra CiU.»

–En les últimes eleccions sí que han fet campanyes contra la dreta.
–«Sí, és cert. Però és que a Europa nosaltres vam avisar que venia una onada conservadora, i la vam encertar. En les catalanes no ho farem així: farem una campanya sobre el nostre projecte.»

–Fent balanç dels tres anys de govern, un dels seus compromisos electorals va ser promoure habitatge social. Però per als joves tenir pis continua sent una paradoxa.

–«El govern va fer un pacte nacional per l’habitatge, va modificar la legislació i va activar la promoció pública de pisos de lloguer. A Catalunya ara hi ha una política d’habitatge; abans no era ni una prioritat de govern. El problema és que el context econòmic és molt negatiu, i per als joves accedir a la compra d’un habitatge és pràcticament impossible.»

–En els últims anys s’han fet grans infraestructures per al país, però el govern pot ser que n’hagi descuidat d’altres de més petites com ara el tren de rodalies?
–«La incidència del TAV a Barcelona va fer posar en crisi el sistema. Però les rodalies són una prioritat de govern, i hi invertirem més de 4.000 milions d’euros. Estem canviant catenàries de l’any 1920. A més, el procés de transferència de Rodalies culminarà el gener del 2010.»

–Com els afecta, la crisi industrial, als votants tradicionals del PSC al Baix Llobregat o al Vallès que se’n van a l’atur?
–«La crisi afecta els sectors més febles de la societat: els treballadors i, sobretot, els joves. El PSC representa aquests sectors, i és lògic que aquesta crisi es tradueixi en més desànim social i menys mobilització de l’electorat progressista. Podem perdre vots. Els governs amb problemes en l’economia normalment noten algun efecte negatiu. Però la gent també veu que la patronal, amb el suport de CiU, fa oposició boicotejant el diàleg social i fent plantejaments antiobrers.»

–Duran i Lleida també critica que, després del finançament, el PSC és més PSOE que mai.
–«No ho considero una crítica. El PSC és tan PSOE com volen que ho sigui els catalans. Quan el PSC és més PSOE que mai, a les eleccions generals, és quan obté millors resultats. Per a una gran part dels ciutadans de Catalunya és positiu que el PSC vagi agafat de la mà amb un partit amb presència al conjunt d’Espanya. Sense això no tindríem ni Estatut ni finançament.»

–Com pot ser que els socialistes catalans votin diferentment al Parlament que al Congrés?
–«De totes les votacions que hi ha hagut al Congrés des de l’any 1977, això deu haver passat en quatre o cinc casos. És poquíssim. Votem sempre el que creiem millor, però no estem per fer caure el govern de Zapatero.»

–Però és estrany, canviar de vot per una qüestió partidista, no?
–«Això és com les famílies: el pare i la mare no pensen igual, i a vegades un d’ells canvia d’opinió per no entrar en un desacord i un trencament. No volem provocar la victòria de la dreta espanyola. La gent ho entén millor que el senyor Duran i Lleida.»

–El senyor Puigcercós ha dit que la condició per a un pacte de govern és que els partits votin el mateix al Congrés i al Parlament. És una advertència directa al PSC. Què els sembla?
–«Si això ho considerés tan greu, aleshores s’estaria acusant ell mateix d’incoherència, perquè estaria governant amb un partit que suposadament canvia el vot.»

–Això pot afectar pactes futurs, no?
–«Si ell ho diu… Nosaltres només som responsables dels nostres plantejaments. El nostre axioma és claríssim: Catalunya avança quan l’esquerra governa Espanya.»
–Vostès són partidaris de poder parlar català al Congrés i al Senat?

–«Sí. La nostra reivindicació és que s’hi pugui parlar català, basc i gallec. L’Estat està en una posició difícil d’entendre, perquè demana a les institucions europees coses que aquí no té resoltes. Hi ha molt camí per córrer en la plurinacionalitat de l’Estat.»

–I per què el PSC no vol firmar la carta a José Bono impulsada per ERC i signada per CiU i ICV per poder parlar català al Congrés?
–«No ho sé. No conec aquesta carta.»