TC: és trist haver de demanar que es compleixi la Llei

TC: és trist haver de demanar que es compleixi la Llei
eldebat.cat 23.04.10

En democràcia, les lleis són les regles del joc i estan per respectar-les, complir-les i fer-les complir. En un Estat de Dret és totalment anòmal haver d’exigir el respecte a les lleis. No es tracta de voler canviar les regles com ens diu ara Rajoy, si no de fer que es compleixin. Quan el President Montilla exigeix la renovació del TC no està fent altra cosa que exigir el compliment de la Llei Orgànica del Tribunal Constitucional, que estableix a l’article 16.3 que la “designació per al càrrec de Magistrat del TC es farà per 9 anys, renovant-se el Tribunal per terceres parts cada tres”.

Actualment quatre dels Magistrats del Tribunal Constitucional han vist prorrogat el seu mandat legal per més de dos anys. Entre ells el vicepresident Guillermo Jiménez, designat nou ponent de la sentència que ha de resoldre sobre el recurs presentat pel Partido Popular contra l’Estatut d’Autonomia de Catalunya, acordat entre el Parlament de Catalunya i les Corts Generals, votat per aquestes i referendat pels ciutadans i ciutadanes de Catalunya. Avui, la situació del Tribunal crec que és insostenible i, al novembre, quan també arribi el termini del mandat de tres Magistrats, no serà fàcil trobar adjectius per qualificar-la.

¿A qui beneficia aquesta situació precària del Tribunal Constitucional i és el principal responsable del seu bloqueig?: al Partido Popular. El PP està seguint una estratègia molt clara: si el Tribunal no dicta una Sentència que avali el seu recurs, ni hi haurà Sentència, ni el Tribunal podrà ser renovat. No és estrany doncs que algú sostingui que estem assistint a un veritable segrest de l’ Alt Tribunal, sent els Magistrats ostatges del bloqueig imposat pel PP.

El PP està demostrant també la seva capacitat de bloquejar la tasca de jutges i Tribunals, quan aquests investiguen assumptes que els puguin perjudicar. La dreta espanyola no ha tingut històricament molta afecció a les institucions democràtiques. I avui sembla que només és capaç de respectar-les quan obren al seu dictat. I en aquesta tessitura no hi ha lloc pel silenci ni la passivitat. Per això sorprèn especialment el silenci d’Artur Mas. Fa quatre anys molta pressa per anar al notari per tal de certificar que no pactaria amb el PP; avui, somriures de complicitat a Mariano Rajoy, de professió registrador de la propietat.