Qüestions a debat

Qüestions a debat
eldebat.cat, 17.09.10

Així com fa mesos Artur Mas ens anunciava que el seu projecte giraria al voltant del dret a decidir, fa pocs dies es lamentava que el debat electoral fos monopolitzat per la discussió al voltant del referèndum per la independència. També als socialistes se’ns està acusant d’estar obsedits per aquesta qüestió. Certament en unes eleccions al Parlament de Catalunya la qüestió de l’autogovern ocupa un lloc central. I més encara amb motiu de la desgraciada sentència del TC sobre l’Estatut. Des del PSC volem ser molt clars: nosaltres defensem l’Estatut, tot l’Estatut, i l’evolució de l’Estat de les Autonomies cap a un Estat federal que reconegui plenament la realitat plural d’Espanya. No abonarem referèndums il•legals ni trencaments del marc constitucional, i no distreurem el personal amb ambigüitats com el dret a decidir o enarborant dubtoses reivindicacions com les del concert econòmic o l’administració única.

Però a molts ciutadans el que més els preocupa és la crisi econòmica i els seus efectes (atur, precarietat, pobresa i exclusió social). I per això convé que el debat electoral no sigui monotemàtic. Temes no en falten, em permeto suggerir-ne deu.

1. Assegurar l’adequada dotació en infraestructures i la nostra capacitat de decisió en la gestió dels aeroports. 2. Consolidar un sistema educatiu i universitari de qualitat. 3. Atacar d’arrel l’atur juvenil, establir beques salari pels joves que van abandonar de forma prematura la seva formació i promoure habitatge de lloguer assequible. 4. Assegurar la plena integració dels immigrants, amb fluxos regulats, en igualtat de drets i deures. 5. Eradicar la pobresa i l’exclusió social. 6. Assegurar una xarxa de serveis socials de qualitat, garantir l’aplicació de la llei de la dependència i assegurar que la gent gran pugui seguir essent tan activa com vulgui. 7. Assegurar un subministrament energètic suficient, net i sostenible i el subministrament d’aigua en el conjunt del territori. 8. Millorar la qualitat del nostre sistema públic de salut. 9. Contribuir al desenvolupament del món rural i a la lluita contra el canvi climàtic. 10. Guanyar la batalla de la recerca, el desenvolupament i la innovació per assegurar la competitivitat de les nostres empreses.