Els cinc compromisos per Catalunya del president Montilla

Els cinc compromisos per Catalunya del president Montilla
eldebat.cat, 12.11.10

En començar la campanya electoral, el president Montilla ha pres de forma pública i solemne cinc compromisos per Catalunya. És una forma clara i rotunda d’explicar el seu projecte i també d’assenyalar les ambigüitats i inconsistències d’Artur Mas, el seu principal adversari.

El primer compromís és no pactar amb el PP, en cap circumstància. Per no fer ni un pas enrere en polítiques socials i per oposar-se de forma contundent a la política anticatalanista del PP, que segueix oposant-se a l’Estatut votat pels catalans i les catalanes; que continua posant tota mena d’obstacles a les mesures de foment de l’ús del català i que vol utilitzar la immigració com a instrument electoral per dividir la ciutadania i esgarrapar alguns vots.

El segon compromís és defensar l’Estatut, tot l’Estatut i res més que l’Estatut. Sense passes enrere, aventures, invents ni falses dreceres. Cal defensar l’Estatut votat per la ciutadania amb la voluntat d’acordar l’evolució federal de l’Estat de les Autonomies amb la resta de pobles d’Espanya. Sense renúncies ni voluntat de separar Catalunya de la resta d’Espanya.

El tercer compromís, que es deriva de l’anterior, és no convocar, promoure o tolerar un referèndum il·legal i inconstitucional sobre la independència. Cap aventura que divideixi la societat catalana.

El quart compromís és liderar la lluita contra la crisi amb les reformes que calguin per a garantir la recuperació econòmica, la competitivitat de les nostres empreses i el manteniment de les polítiques socials de l’Estat del benestar.

El cinquè compromís és fer un Govern socialista, d’esquerres, progressista i catalanista, garantia de justícia social i de diàleg. Garantia de progrés.

En contrast amb aquesta claredat ens trobem un Artur Mas a qui tant li fa pactar amb el PP com amb ERC; un Artur Mas que no descarta ni la independència ni un referèndum, però que diu que això ho farà quan pugui guanyar-lo. Certament resulta ben difícil tenir confiança en un candidat i un projecte que amaguen l’ou d’una forma tan escandalosa.