Junts podem

Junts podem
MIQUEL ICETA
LA VANGUARDIA, 5.12.11

La reconstrucció del nostre projecte polític requereix una renovació d’idees, canvis en la nostra organització i un gran esforç per reconnectar amb la societat catalana.

El PSC s’ha de convertir en un potent laboratori d’idees que treballi sobre tres grans reptes:

  • Socialdemocràcia forta: reivindicació de la política democràtica, primacia de la política sobre l’economia, regulació dels mercats, Estat del benestar, igualtat d’oportunitats, profunda reforma fiscal, redistribució de la renda, la riquesa, el saber i el poder, taxa sobre les transaccions financeres, democràcia econòmica i foment de l’economia social.
  • Federalisme fort: afirmació i defensa contundent dels interessos dels ciutadans i ciutadanes de Catalunya, caràcter integrador, i permanent voluntat de pacte i d’entesa amb la resta de pobles d’Espanya.
  • Europa forta: Estats Units d’Europa, govern econòmic comú, tresor europeu, fiscalitat europea. Amb una participació activa en el Partit Socialista Europeu (PSE) per contribuir a l’enfortiment del projecte socialdemòcrata a tot Europa i impulsar el procés d’elecció del futur candidat socialista a presidir la Comissió Europea, amb motiu de les eleccions al Parlament Europeu de 2014. I proposant l’elecció d’un president del Consell Europeu a través del sufragi universal. Per què no a través d’una iniciativa ciutadana europea?

Perquè el debat d’idees sigui enriquidor i es produeixi en total llibertat hem d’introduir importants canvis en la nostra organització per fer un PSC més gran, més obert, més transparent, més democràtic, més integrador. Aquest nou PSC ha de cridar a més la ciutadania a participar en els seus processos de decisió a través d’unes primàries obertes com les organitzades pel Partit Socialista francès i establir mecanismes permanents de diàleg amb els sectors progressistes més compromesos amb els quals volem construir una àmplia aliança social per al progrés, en la perspectiva de vertebrar una majoria d’esquerres el 2014.

El PSC ha de dedicar més esforços a la definició del nostre projecte de país, en el qual la unitat civil, la cohesió social i l’autogovern formen una tríada indissoluble, i per convèncer una majoria dels ciutadans i les ciutadanes de Catalunya que així defensem millor que ningú els seus interessos concrets. I sense que càpiga cap dubte que mantindrem les nostres posicions amb fermesa encara que això ens costi alguna desavinença amb el PSOE.