Decidir no vol dir improvisar

Decidir no vol dir improvisar
INTOCABLE DIGITAL, 28.06.13

Abans d’ahir es va constituir al Parlament de Catalunya, el Pacte Nacional pel Dret a Decidir, que aplega govern, partits, sindicats i associacions. El PSC, tal com havia anunciat, no va participar en aquesta convocatòria perquè no s’havien atès les condicions de neutralitat del govern que havia fixat el nostre primer secretari, Pere Navarro, en la reunió de partits celebrada al Palau de la Generalitat el proppassat 6 de maig. Condicions que feien incompatible la negociació amb l’Estat de la celebració d’una consulta o referèndum acordat en el marc de la legalitat amb la creació prèvia o simultània d’estructures d’Estat, com els estudis del Consell de Transició Nacional, la Hisenda pròpia o la utilització dels instruments de la Generalitat per internacionalitzar el conflicte. Els socialistes ens mantindrem ferms en la idea que el referèndum o consulta estan renyits tant amb la il·legalitat com en la unilateralitat, i si no se’ns donen garanties en quant a això no ens sentirem cridats a participar en mecanismes extraparlamentaris.

Cal subratllar que hi ha hagut més diligència a l’hora de convocar el Pacte Nacional pel Dret a Decidir que per constituir la Comissió parlamentària d’Estudi acordada pel Ple del Parlament. I que tampoc s’ha pres fins ara cap iniciativa per donar compliment a la resolució del Ple del Parlament proposada pel Grup Socialista per tal d’iniciar la negociació amb el Govern d’Espanya per fer possible la consulta. També resulta estrany que es constitueixi el Pacte sense la signatura de cap document. De fet, a part de la foto l’únic que n’ha sortit de la reunió és un encàrrec per redactar el document que hagués hagut de convocar-la…

No hauria d’estranyar-nos gaire tot plegat  ja que a aquestes alçades no sabem encara ni quina pregunta es vol fer, ni en quina data, ni en quina llei volem que s’empari la consulta. Tot fa olor d’improvisació i de campanya d’imatge per disfressar la desorientació d’un govern que tampoc en aquesta qüestió sap on va.

Nosaltres volem construir un nou acord mentre d’altres volen preparar una ruptura, i això són camins totalment oposats. Per això ens hem posat en marxa i seguim treballant per oferir una solució federal a l’encaix entre Catalunya i la resta d’Espanya, a partir de propostes com les formulades per la Fundación Alfonso Perales, propera al PSOE d’Andalusia, o el de la pròpia Fundació Rafael Campalans. En la reunió de tots els socialistes espanyols del proper dia 6 de juliol a Granada veurem els primers fruits d’un gran esforç que després caldrà ampliar a d’altres forces polítiques i socials.