Uns pressupostos trucats i injustos

UNS PRESSUPOSTOS TRUCATS I INJUSTOS
lanoticia.cat, 22.11.13

Després d’un any amb els pressupostos prorrogats, el govern de Convergència i Unió ha pactat amb ERC el suport d’aquest partit als comptes públics per a l’any vinent. Aquests dies assistim a la enèsima complicitat entre Mas i Junqueras, amb l’únic objectiu de poder fer la consulta sobiranista el 2014. El rumb independentista marcat per Oriol Junqueras ofega la capacitat de maniobra del president Mas, obligat a conduir un vaixell que té fixat un rumb de col·lisió.

Els pressupostos i la llei de mesures fiscals i financeres pel 2014, son insolidaris, injustos, ineficaços per a la recuperació econòmica i incapaços de garantir la necessària cohesió social al nostre país. Una dada és clarificadora en aquest aspecte: la despesa social, en termes reals, ha retornat als nivells de 2004, caient la despesa en salut un 22’5 %, la d’ensenyament un 28 % i la de benestar gairebé un 24 %. Després de perdre un any amb la pròrroga del 2013, ara en retrocedirem 10 amb els comptes per 2014. I tot que se’ns diu que no hi hauran més retallades, falten 2.300 milions d’euros que ningú no sap d’on sortiran.

Els pressupostos subratllen la incapacitat de Mas de sortir del guió sobiranista i del pacte-gàbia amb Junqueras. Tret del debat sobre la consulta i la independència, es demostra amb total nitidesa que aquest govern no té un Pla eficaç per combatre la crisi, la creació d’ocupació, la defensa de l’Estat del benestar i el rellançament econòmic. El 2014 els catalans seran més pobres, més desiguals i tindran menys oportunitats.

L’actitud del PSC és d’oposició a aquests pressupostos, com vam explicar al debat de les esmenes a la totalitat. Però també és proactiu. Per això, i com defensem un model diferent i una alternativa possible, hem presentat 8 propostes concretes per millorar aquests pressupostos:

Per la banda dels ingressos: aprovar l’increment d’impostos l’any 2013, sense esperar el 2014; aprofundir la reforma de l’impost de successions per recaptar més i fer-lo més progressiu; reforçar el cobrament a tercers de serveis sanitaris quan hi ha cobertura d’assegurances, especialment de mútues laborals i accidents; estendre la central de compres a tot el sistema sanitari de provisió pública i aprofundir en els ens de gestió compartida de base territorial; eliminar deduccions, exempcions i bonificacions fiscals, fent el sistema tributari molt més progressiu; obtenir més recursos provinents de la millora del sistema de finançament. Per la banda de la despesa, pressupost de base zero, prioritzant salut, ensenyament i serveis socials; i fer una administració més flexible i eficient.