Per un renovat compromís contra l’homofòbia

PER UN RENOVAT COMPROMÍS CONTRA L’HOMOFÒBIA
lanoticia.cat, 20.12.13

Aquesta setmana s’ha conegut que un grup de tendències neonazis i homòfob està sent investigat per la fiscalia i pels Mossos d’Esquadra per assetjament a persones homosexuals a Barcelona. És l’enèsima mostra que a la nostra societat encara tenim un problema sense resoldre amb l’homofòbia. Molta feina a fer que, malauradament, i com també hem conegut aquesta setmana, haurem d’afrontar sense l’ajut inestimable de la Coordinadora Gai i Lesbiana de Catalunya que s’ha vist obligada a dissoldre’s per manca de recursos.

La Coordinadora ha estat un element central per a la reivindicació dels drets dels gais, les lesbianes, els i les bisexuals i transsexuals, convertint-se en un referent de l’activisme, la conscienciació, la reivindicació, així com en la pedagogia i l’ajut. La coordinadora ha estat així mateix un referent en la lluita contra la SIDA, promovent informació, prevenció i compromís de les administracions i el conjunt de la societat.

Indubtablement hi ha hagut molts avenços, com deia el 2006 en un article celebrant l’època en que els drets civils i la igualtat havien entrat de ple a l’agenda política amb el Govern Zapatero.

Però ja llavors advertia: “els avenços assolits no impliquen que tot estigui resolt. Encara queden greus episodis d’intolerància, de violència homòfoba. Encara hi ha molts i moltes adolescents que pateixen assetjament o incomprensió, que fins i tot ha portat alguns al suïcidiEncara són molts i moltes els que no només pateixen la malaltia causada pel VIH sinó que veuen com se’ls tanquen les portes sols pel fet d’ésser seropositius.” Paraules que, malauradament avui hauria de repetir.

Deia també, i també repeteixo avui que, malgrat tot, sóc optimista. Com deia al 2006 “el moviment GLTB ha sabut lluitar en condicions ben difícils i ha obtingut grans victòries, obrint importants espais de llibertat i felicitat per a tothom“. La lluita en favor dels drets i contra l’homofòbia continua, però la desaparició de la Coordinadora és una notícia trist que no ha de passar desapercebuda i que exigeix de tots i totes un renovat compromís.